Neem contact op

06-1178360

info@poortgebouwhoogstraat.nl

Heerlijke koekjes die iedereen kan bakken

Sandra van Gaalen • 13 december 2024

Zelf bakken, zoveel lekkerder!

Wat is er niet heerlijker dan de geur van zelfgebakken brood, koekjes of een heerlijke appeltaart uit de oven... Koken en bakken is een hobby van mij en daar heb ik al heel wat gasten blij mee gemaakt. Voor het ontbijt maak ik altijd iets zoets en iets hartigs. Ook maak ik zelf yoghurt, jam, kweeperengelei en granola. Soms krijg ik wel eens de vraag van een gast om een recept te delen. Natuurlijk wil ik dat en met deze blog kan iedereen aan de slag. De recepten van onderstaande koekjes zijn erg makkelijk te maken en... ook niet onbelangrijk, ze zijn zo klaar en dan kan het smullen beginnen.....

Zandkoekjes
Voor deze zandkoekjes heb je nodig:
225 gram roomboter
150 gram basterdsuiker
schil van een lemon
1 eidooier
185 gram bloem
0.5 tl zout
Hoe verder:
- mix de roomboter met de suiker
- voeg de eidooier toe en mix 
- voeg de bloem, zout en schil van de lemon toe en mix totdat er een deegbal ontstaat
- maak ongeveer 25 bolletje van de deegbal en laat minimaal 2 uur rusten in de koelkast
- leg de balletjes op met bakpapier bedekte bakplaat en druk de bolletjes plat met een vork
- bak de koekjes 18 minuten in een voorverwarmde oven van 175 graden Celsius
- Laat de koekjes op de bakplaat even rusten, als je ze uit de oven haalt
Eet smakelijk!

We beginnen met een heerlijk eenvoudig zandkoekje, dat eigenlijk niet in je koektrommel mag ontbreken.

Voor deze zandkoekjes heb je nodig:

* 225 gram roomboter

* 150 gram basterdsuiker

* rasp  van een lemon of citroenschil

* 1 eidooier

* 280 gram bloem

* snuf zout

Aan de slag:

- Verwarm de oven tot 180 graden Celsius

- mix de roomboter met de suiker

- voeg de eidooier toe en mix 

- voeg de bloem, zout en schil van de lemon toe en mix totdat er een deegbal ontstaat

- maak ongeveer 25 bolletje van de deegbal en laat de bolletjes in folie minimaal 2 uur rusten in de koelkast

- leg de balletjes op met bakpapier bedekte bakplaat en druk de bolletjes plat met een vork

- bak de koekjes 18 minuten in een voorverwarmde oven totdat ze goudbruin zijn

- Laat de koekjes op de bakplaat even rusten, als je ze uit de oven haalt


Deze heerlijke hazelnootkoekjes zijn in een handomdraai gemaakt en ook nog eens gruwelijk lekker en.... glutenvrij!

Wat heb je er voor nodig:

* 3 eiwitten

* 250 gram basterdsuiker

* 300 gram hazelnoten gemalen

* snuf zout

* kwart uitgeknepen ciroen

Aan de slag:

- Verwarm de oven tot 150 graden Celsius

- Klop de eiwitten goed stijf

- Klop de suiker en de snuf zout erdoor heen

- Schep de gemalen hazelnoten en het sap van de citroen erdoor heen

- Maak van het beslag ongeveer 45 mopjes met een kleine lepel op een met bakpapier beklede bakplaat

- Bak de koekjes in ongeveer 20 tot 25 minuten goudbruin. Ze mogen niet te bruin zijn



Ook deze duimkoekjes mogen niet ontbreken in je receptenboekje. Het leuke is, dat je verschillende soorten jam kunt gebruiken, heerlijk om te varieren!

Wat heb je nodig:

* 250 gram boter

* 150 gram basterdsuiker

* 2 eidooiers

* 350 gram bloem

* 1/2 theelepel zout

* 100 gram jam naar keuze

Aan de slag:

- Verwarm de oven tot 175 graden Celsius

- Klop de boter en suiker tot een romig geheel

- Voeg de eidooiers toe

- Voeg de bloem en het zout toe

- Maak van het deeg een bal en verpak deze in folie

- Laat het deeg minimaal 2 uur in de koelkast rusten

- Maak ongeveer 50 bolletjes van het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat

- Maak met je duim of theelepel holletjes in de bolletjes

- Vul de holletjes met jam

- Bak de koekjes in 12 tot 15 minuten in de voorverwarmde oven mooi goudbruin



Deze echt Hollandse Jan Hagel koekjes zijn nog steeds te vinden in de schappen van de supermarkt. Maar die kunnen niet tippen aan de zelfgebakken koekjes.

Wat heb je nodig:

* 275 gram bloem

* 1 theelepel bakpoeder

* 1,5 theelepel koekkruiden

* 0,5 theelepel zout

* 175 gram roomboter

* 140 gram basterdsuiker

* 1 ei losgeklopt

* 40 gram amandelschaafsel

Aan de slag

- Meng de bloem, bakpoeder, koekkruiden, zout, boter en suiker in een kom

- Blijf  mengen totdat het kruimels zijn

- Voeg 3/4 losgeklopte ei toe totdat het deeg gaat klonteren

- Laat het deeg in folie minimaal een uur rusten in de koelkast

- Rol het deeg uit op een met bloem bedekt aanrecht

- Leg het uitgerolde deeg op een met bakpapier bedekte bakplaat

- Bestrijk het deeg met het overige ei

- Betrooi met amandelschaafsel en druk de amandelen een beetje aan

- Bak de koek 20 minuten bij een voorverwarmde oven van 175 graden Celsius

- Snijd de nog warme koek in vierkante blokjes



Je kunt de koekjes prima langer bewaren, als je ze in een afgesloten (koek)trommel bewaard. En het is tevens ook een leuk cadeautje! Veel plezier bij het maken van de koekjes en natuurlijk bij het opeten......

door Sandra van Gaalen 31 december 2023
De start van de Bed & Breakfast
door Sandra van Gaalen 3 oktober 2023
September en oktober; de oogstmaanden voor druiven
door Sandra van Gaalen 13 juli 2023
Elke dag een feestje om in het bos te wonen.....
door Sandra van Gaalen 31 mei 2023
Prachtige fietstocht naar het Henschotermeer
door Sandra van Gaalen 11 mei 2023
Poortgebouw Hoogstraat biedt kunstenaars een podium
door Sandra van Gaalen 25 april 2023
23 April opende Poortgebouw Hoogstraat haar deuren
Meer posts
Share by: