De start van de Bed & Breakfast
December; de laatste maand van het jaar en een mooi moment om terug te blikken op het jaar 2023. Het jaar dat het Poortgebouw haar deuren heeft geopend voor gasten en zo nieuw leven ingeblazen kreeg. Het jaar waarin ik een nieuwe rol in mijn leven kreeg namelijk, het runnen van een bed & breakfast. Spannend, want het was een droom, die ik al lang koesterde en dit jaar werd het werkelijkheid.
23 april was het zover; de officiële opening van de Bed & Breakfast. Voor de opening moest er nog flink wat gedaan worden. Na al het klussen, was er nog veel schoon te maken en natuurlijk konden we de nieuwsgierigen niet zonder bubbels en ander lekkers laten staan. Dus werden er hulptroepen ingeschakeld; onze kinderen met aanhang, een nichtje en een vriendin, staken hun handen uit de mouwen. Het werd een leuk weekend met zijn allen en een gezellige opening.
-
Bespreking wie er wat gaat doen...
-
Schoonmaken....
Nog snel de laatste stofjes weghalen...
-
Pip blijft op haar eigen terrein
-
Het grind wordt gladgestreken
-
Bubbels en (hartige) taartjes waren aanwezig
-
Bubbels mogen niet ontbreken
En dan staan de allereerste gasten het weekend daarop al op de stoep. Spannend, want dan wordt het echt "voor het eggie". De resten van de opening waren weggepoetst en dan is de keuken de belangrijkste ruimte, waar originele ontbijtjes vandaan gaan komen. Ik heb gekozen om zoveel mogelijk eigen gemaakte producten en streekproducten te serveren. Zo heb ik huisgemaakte jam, kweeperengelei van kweeperen uit eigen tuin, druivensap van druiven uit eigen tuin, zelfgebakken brood en huisgemaakte (hartige) taartjes. Het ontbijt wordt erg gewaardeerd door de gasten,. De keuze voor veel huisgemaakte producten bleek een schot in de roos te zijn.
Vanaf september was duidelijk te merken dat het hoogseizoen er op zat. Er kwamen minder boekingen binnen, dus kon ik de focus ergens anders leggen. Dat was nodig ook, want het oogsten van de druiven en kweeperen moet in september en oktober gebeuren. Dit jaar hadden we een erg goede druiven oogst. Vorig jaar hadden we 17 wijnflessen gevuld met druivensap en dit jaar het dubbele, 34 flessen!
Het jaar 2023 was ook een uitstekend kweeperenjaar. Van de ene boom, die onze tuin rijk is, kwam maar liefst een volle wasmand kweeperen af en dat leverde zo'n 10 liter kweeperengelei op. De gelei is allemaal verwerkt in kleine jampotjes, die bij het ontbijt geserveerd worden. De gelei is heerlijk in yoghurt. De smaak heeft veel weg van honing, maar is wat fruitiger.
Dit jaar deden we ook mee aan de monumentendag. Op 10 september konden mensen een kijkje nemen in de bed & breakfast. Een oud bewoonster van het Poortgebouw vertelde de nieuwsgierigen hoe het was om op te groeien in het Poortgebouw. Vanuit het Poortgebouw waren er elk uur rondleidingen naar de bunkertjes, die in het bos, achter het Poortgebouw staan. Geïnteresseerden konden ook een kijkje nemen in het landhuis achter het Poortgebouw. Een geschiedkundige vertelde wie er allemaal gewoond hadden in dit landhuis, waaronder Minister President Colijn.
En dan is het al weer december.... ook in december mochten we gasten ontvangen. Gasten die eerder dit jaar waren geweest, hebben met de familie Kerst in het Poortgebouw gevierd. We kunnen terugkijken op een mooi jaar met veel lieve gasten. We zien uit naar het nieuwe jaar, met nieuwe ontmoetingen en nieuwe verhalen van mensen. Want het mooie van gasten ontvangen, is dat ieder een eigen (levens) verhaal meeneemt en dat wil delen.
Wat begon als een droom, is werkelijkheid geworden. En de werkelijkheid blijkt mooier te zijn, dan de droom. Wat is het leven toch mooi!