Neem contact op

06-1178360

info@poortgebouwhoogstraat.nl

September en oktober, oogstmaanden

Sandra van Gaalen • 3 oktober 2023

September en oktober; de oogstmaanden voor druiven

Toen wij in 2017 het Poortgebouw mochten kopen van Staatsbosbeheer, waren wij de hemel te rijk! Van het ingestorte linker deel wilden we een bed & breakfast maken en zelf zouden we in het rechterdeel gaan wonen. Vorige bewoners hadden achter het linkerdeel hun tuin. In de tuin stond een druif en een kweeperenboom, deze hebben we beiden weten te behouden. Nu, 6 jaar later is de bed & breakfast een feit en beginnen we voorzichtigjes aan "de vruchten te plukken" van onze noeste arbeid;

- in figuurlijke zin; in de bed & breakfast hebben we al menig gast mogen ontvangen

- in letterlijke zin; van de druiven en kweeperen wordt druivensap en kweeperengelei gemaakt


Vorig jaar had ik een eerste oogst van de druiven en ben ik begonnen aan het avontuur om van de druiven druivensap te maken. Het is leuk om mijn ervaringen te delen in deze blog.

Van druif naar sap

Dit jaar was een prima jaar voor de druiven. We hadden een mooie opbrengst en de druiven waren prachtig rijp. Dit jaar begon goed met vrij weinig nachtvorst en een droge periode in juni. Omdat de druif al geruime tijd (in ieder geval 20 jaar) in onze tuin staat, zijn de wortels van de druif al diep geworteld, waardoor de druif genoeg voeding en water krijgt. 

Juli was een natte maand waardoor de bloei kort en krachtig was. Hierdoor kwamen er meer druiven en de trossen hingen compacter bij elkaar. Het mooie nazomerweer van augustus zorgde voor een mooie rijping van de druiven. 

Ik was dus erg blij met de oogst van dit jaar. Het was zo'n beetje 2 maal zoveel als vorig jaar. Vorig jaar had ik 17 wijnflessen gevuld met druivensap, dus ik wist dat ik ongeveer 30 lege wijnflessen nodig zou hebben. Aangezien Fons en ik geen wijn drinken, moest er een andere bron aangeboord worden. De tennisvereniging bleek een goede leverancier te zijn; binnen 2 weken had ik meer dan 30 flessen bij elkaar. De flessen had ik voor de start goed uitgespoeld met heet water en bij vrienden heb ik een druivensappan geleend.  

Het avontuur kan beginnen! 


In het onderste deel van de pan heb ik genoeg water gedaan en aan de kook gebracht. In het bovenste gedeelte van de pan worden de druiven met takjes gelegd. Je kunt er ook voor kiezen om de druiven zonder de takjes te koken, daar wordt het sap zoeter van. De takjes geven het sap een extra "houtsmaak". De flessen had ik volledig gevuld met kokend water. De doppen lagen in een pan met kokend water. 


Als je de pan lekker laat doorkoken, dan komt er na ongeveer een uur al sap in het middelste gedeelte van de pan. Door het klemmetje van het slangetje af te halen, loopt het sap in de steriele lege wijnfles (gebruik wel ovenwanten, want het sap is kokend heet!). Nadat de fles gevuld is met kokend druivensap, wordt het dopje uit het kokende water gehaald en op de fles gedraaid. 

De gevulde druivensapflessen kunnen minimaal een jaar in de  kelder bewaard worden. Voor het komend jaar heb ik weer heerlijke ontbijtjes met veel huisgemaakte producten, waaronder druivensap uit eigen tuin!


door Sandra van Gaalen 31 december 2023
De start van de Bed & Breakfast
door Sandra van Gaalen 13 juli 2023
Elke dag een feestje om in het bos te wonen.....
door Sandra van Gaalen 31 mei 2023
Prachtige fietstocht naar het Henschotermeer
door Sandra van Gaalen 11 mei 2023
Poortgebouw Hoogstraat biedt kunstenaars een podium
door Sandra van Gaalen 25 april 2023
23 April opende Poortgebouw Hoogstraat haar deuren
Meer posts
Share by: